L’Observatori demana a la Generalitat que lideri el projecte del campus de salut i que li doni un impuls prioritari
Després de valorar la informació rebuda, l’Observatori ha demanat que la Generalitat lideri el projecte del nou campus i que li doni un impuls prioritari. Per això, ha demanat una reunió amb el president Salvador Illa i la consellera Sílvia Paneque perquè la Generalitat tingui un paper més proactiu en el desenvolupament del campus. Volem que la comissió de seguiment proposada per la Generalitat el novembre del 2024, formada per representants de fins a 5 conselleries diferents, es creï l’abans possible, ens serveixi perquè la Generalitat agafi les regnes del projecte i ens ajudi a avançar. “El nou campus serà un centre d’alta tecnologia a Catalunya, absolutament clau i totalment comparable a altres centres”, ha manifestat el Dr. Josep Vilaplana, president del COMG. “Girona és la segona àrea de referència més gran de Catalunya, per això demanem un hospital des de fa 20 anys”; necessitem les infraestructures necessàries”, ha afegit el Dr. Ramon Brugada.
L’Observatori ha valorat positivament la feina feta fins ara però ha posat de manifest el retard acumulat, especialment en la cessió de terrenys. Per això, ha demanat celeritat a la Generalitat amb els tràmits i als ajuntaments amb la cessió de terrenys, que ja porta 3 anys de retard.
La previsió inicial per la cessió de terrenys era el 2022, després va passar a ser el primer trimestre del 2024 i, més tard, el primer trimestre del 2025, un termini que tampoc es complirà tenint en compte que, segons la informació facilitada per l’Ajuntament de Girona, l’aprovació definitiva per part de la Generalitat de la modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbana de Girona número 83 referent al nou Camps de Salut està fixada pel segon trimestre del 2025.
“Se’ns va dir que tindríem els terrenys el 2022-2023, som al 2025 i la situació segueix sent una incògnita, tant a Salt com a Girona, i això ens fa patir”, ha concretat Vilaplana. “No ens agradaria tenir un projecte guanyador sense que s’hagin cedit els terrenys”, ha afegit.
De la seva banda, l’Ajuntament de Salt ha convocat l’Observatori a una reunió posterior a la roda de premsa realitzada avui, pel que no s’ha pogut incloure informació al respecte vinculada a l’avenç del nou campus. “Demanem unitat als ajuntaments i als partits polítics per remar tots cap a la mateixa direcció, el campus de salut és un projecte clau per Girona i per tot Catalunya”, han concretat des de l’Observatori. “Encetem una nova fase d’idees i projectes i no creiem que sigui convenient entrar en noves discussions sobre els terrenys on anirà situat el campus”, han afegit.
Pel que fa als tràmits de la Generalitat, l’Observatori valora positivament que ja estigui en marxa el concurs d’idees però recorda que l’adjudicació del contracte es donarà a conèixer durant el segon semestre del 2025, segons l’última comunicació del Departament de Salut, el que ja suposa un any de retard. Concretament, es coneixerà l’equip guanyador que redactarà el projecte definitiu, el qual tindrà 2 anys per fer-ho.
Plànol de la ubicación del nou campus
Recollida d’informació
Per preparar aquesta compareixença, l’Observatori ha reclamat, com fa habitualment, informació als següents organismes implicats en el projecte:
- Departament de Salut de la Generalitat i delegació territorial del Govern de la Generalitat a Girona
- Ajuntament de Girona
- Ajuntament de Salt
- Universitat de Girona
L’Observatori del Campus de Salut Girona – nou Trueta va ser impulsat pel COMG l’abril del 2022 com un organisme independent, perquè, amb un ampli consens de la comunitat sanitària i del teixit empresarial i social gironí, faci un seguiment del projecte amb l’objectiu que el campus sigui una realitat el més aviat possible o dins el termini establert. L’Observatori es va comprometre a fer una avaluació periòdica i pública de l’estat del projecte cada 6 mesos.
Formen part de l’Observatori com a comissió permanent els doctors Ramon Brugada, cap del servei de cardiologia de l’Hospital Josep Trueta i de l’Hospital Santa Caterina, membre del grup impulsor del pla funcional del nou campus de salut, investigador de l’IDIBGI i catedràtic de medicina de la Universitat de Girona, Marga Nadal, directora de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), Antoni Codina, excap de servei de l’àrea de cirurgia de l’Hospital Josep Trueta i de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), Wifred Ricart, Investigador de la Fundació Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), Rafel Reixach, vicerector de Campus Sostenible de la Universitat de Girona (UdG), i Josep Vilaplana, president del COMG. L’Observatori compta amb l’adhesió de la Universitat de Girona, la Cambra de Comerç de Girona, l’IDIBGI i el Col·legi Oficial d’Infermeria de Girona. La via de contacte és observatori@comg.cat.
