L’Observatori del Campus de Salut valora molt positivament la creació del Consell Assessor però avisa que no abaixarà la guàrdia
Després de valorar la informació rebuda, l’Observatori ha valorat molt positivament la creació, el passat mes de març, del Consell Assessor del Campus de Salut de la Regió Sanitària de Girona, del qual en formen part alguns membres de l’Observatori, però avisa que no abaixarà la guàrdia. “Donem tot el suport al consell assessor, pot ser un instrument molt útil i és important que es postuli com a motor perquè aquest projecte tan important vegi la llum el més ràpid possible però aquest Observatori continuarà sent el que el seu nom diu, un òrgan de revisió perquè es vagin fent passos endavant”, ha explicat el Dr. Josep Vilaplana, president del Col·legi Oficial de Metges de Girona (COMG). “Ho he dit des del primer dia; aquest Observatori hi és per ajudar a avançar”, ha afegit.
El Dr. Vilaplana ha recordat que el COMG va ser una de les primeres institucions que va apostar fort perquè el campus de salut se situés al costat de l’Hospital Santa Caterina. “A les eleccions municipals del 2019 cap partit polític volia que el futur Hospital Trueta sortís del terme municipal de Girona”, ha reblat el president del COMG. “Ara, sortosament, tots estem alineats i s’estan fent passos molt importants. Estem satisfets perquè la idea de tenir massa crítica i un pol d’atracció de talent competitiu s’obre pas”, ha afegit.
Cal una visió més global i demana la creació d’un Comissió Tècnica del projecte
Tot i el bon enfocament, l’Observatori ha manifestat que veu poc treball conjunt entre totes les parts del campus. Per això, demana la creació d’una Comissió Tècnica que tingui una visió global del projecte, que faci un pla d’aprofitament de tots els espais, i que tingui en compte com s’ha de distribuir recerca, docència i assistència tenint en compte les necessitats del territori. “S’han d’unir dos hospitals i dos centres de recerca i no veiem aquest projecte conjunt”, ha manifestat el Dr. Vilaplana, i ha afegit “s’ha fet un pla funcional del Trueta i de la Universitat de Girona però no n’hi ha cap de conjunt. Tenir una visió global ens ajudarà a optimitzar recursos i espais i a vetllar per la bona coordinació de tot el campus”.
L’Observatori també han volgut deixar clar que queda molta feina per fer i que ara el projecte encara es troba en una fase molt urbanística, de cessió de terrenys i d’inici del projecte, i que les fases que queden seran igual o més complicades.
El primer trimestre del 2025: projecte constructiu i cessió de terrenys
Segons l’última reunió del Consell Assessor del Campus de Salut, el passat 5 de juny, aquest mes de juliol s’ha de publicar el concurs d’idees del campus; a l’octubre es decidiran els cinc projectes finalistes i, de cara a desembre del 2024 o gener del 2025, es farà públic el projecte guanyador que començarà a construir el nou campus i a equipar-lo.
Pel que fa la cessió de terrenys dels ajuntaments de Girona i Salt, es retarda un any i es preveu pel primer trimestre del 2025. Segons la informació facilitada, el cost total del projecte rondarà els 700 milions d’euros i es manté el 2030 com a data final prevista.
En la reunió del Consell Assessor, l’alcalde de Salt va explicar els avenços fets en l’aprovació inicial del pla parcial del sector sud i que, un cop cedits els terrenys per la construcció del campus, es concentraran amb la resta de la urbanització de tot el sector 1 del pla de Salt.
Rebuig a la separació de centres d’investigació
L’Observatori ha valorat positivament que el pla funcional de la Universitat de Girona estigui més detallat que fa uns mesos però ha manifestat que “no veiem clara la separació de centres d’investigació. Per això aquesta Comissió Tècnica que proposem”, ha assegurat.
El pla funcional de la universitat obre la possibilitat d’incloure a mig termini, al costat dels graus de Medicina i d’Infermeria, els d’Enginyeria Biomèdica i de Psicologia, “el que és un encert, pensem”, valora l’Observatori.
Aprovació inicial al PGOU de Girona
L’Observatori també ha explicat, a partir de la informació facilitada per l’Ajuntament de Girona, que el consistori gironí ahir va fer una aprovació inicial d’una modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbana de Girona número 38 en relació al campus de salut i que la previsió és que aquesta aprovació sigui definitiva el primer trimestre del 2025.
Segons la informació facilitada, s’ha arribat a un acord amb la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments de Girona, Salt i Vilablareix per millorar la viabilitat del nus de la C-65, a l’encreuament amb l’AP-7, i garantir una millor connexió amb el campus i el correcte desenvolupament viari de la zona. En el marc d’aquest acord, s’ha fet un canvi de titularitat de la C-65 dels ajuntaments de Salt i de Girona a favor de la Generalitat de Catalunya.
Recollida d’informació
Per preparar aquesta compareixença, l’Observatori ha reclamat, com fa habitualment, informació als següents organismes implicats en el projecte:
- Departament de Salut de la Generalitat i delegació territorial del Govern de la Generalitat a Girona
- Ajuntament de Girona
- Ajuntament de Salt
- Universitat de Girona