Dr. Marcel Casademont Vilaseca

21/04/1926 - 11/05/2023

El Dr. Marcel Casademont Vilaseca va néixer a Calonge (Girona), especialitzat en Reumatologia.
 

Persona entranyable, amb una extensa cultura i elegant en les seves exposicions, va ser un excel·lent professional de la medicina, gran mestre i referent per a molts reumatòlegs

 



El dia 11 de maig ens va deixar el Dr. Marcel Casademont Vilaseca, que fou el fonament i Cap del Servei de Reumatologia de l’Hospital de la Creu Roja de Barcelona, des de 1970 fins el 2001.

Després de cursar la carrera a la Facultat de Medicina de Barcelona va adquirir una sòlida formació en tota l’extensió de la Patologia Mèdica de l’Aparell Locomotor (ell sostenia que el reumatòleg era el metge de l’aparell locomotor) simultaniejant l’estada al Servei de Radiologia del Dr. Josep Maria Vilaseca Sabater, a l’escola de Reumatologia del Dr. Pere Berceló Torrent al Servei de Traumatologia del Dr. Josep Maria Vilardrell Permanyer de l’Hospital de Sant Pau.

D’arrels empordaneses va decidir obrir una consulta al cèntric carrer del Pont de Pedra de Girona, on atenia els seus pacients de la capital i de tota la província, cada dissabte, des de l’any 1954 fins el 2004.

Estudiós dels confins de la Reumatologia va treballar en les malalties hereditàries i la seva classificació; en l’encreuament de la patologia raquídia i la neurològica, d’on sorgiren curosos treballs, que desenvolupà conjuntament amb el seu cunyat i neuròleg, el Dr. Adolf Pou Serradell; i en la vinculació  de malalties digestives, pulmonars i dermatològiques, en els trastorns metabòlics de l’os i les malalties reumàtiques.

Va ser un dels primers metges que es va preocupar pel sofriment de les pacients que patien fibromiàlgia, entitat que fins aleshores (primers anys de la dècada dels 70) era força desconeguda, posant de relleu el seu caràcter psicosomàtic i definint-la  com la síndrome miotensiva cèrvico-escàpulo-toràcica, atenent a la topografia del símptoma principal que és el dolor. I també va impulsar la formació d’un Grup Balint per a l’estudi de l’estat anímic d’aquestes pacients i la millor manera d’afrontar el tractament d’aquest trastorn, on hi participaven, a part dels metges de l’equip, altres metges de diferents Serveis.

Les sessions clíniques del Servei que moderava cada dimecres, una vegada s’havia enllestit el treball assistencial, on hi concorrien altres reumatòlegs externs a l’hospital, eren memorables tant pel rigor científic com per l’assessorament que donava als casos pràctics que se li presentaven al final de la comunicació.

Descansi en pau.


Dr. Ramon Fíguls Poch
Metge jubilat