IIII IBERIAN SYMPOSIUM ON GEOMETRIC MORPHOMETRICS
Dies: 09/06/2017, 10/06/2017
Lloc: Sala de Graus Facultat de Lletres Universitat de Girona, Plaça Ferrater i Móra, 1 Girona
L’anàlisi de la forma, la classificació tipològica dels diferents elements anatòmics, restes osteoarqueològiques, restes humanes, la classificació dels diferents taxons i la comparació anatòmica de diferents espècies han estat els objectius de les ciències morfològiques, arqueològiques paleontològiques i taxonòmiques. Fins ara, això s’ha portat a terme mitjançant la morfometria tradicional, la qual es basa en l’aplicació d’anàlisis estadístics multivariats de variables quantitatives com la longitud, l’amplada o l’altura. No obstant, malgrat la utilització d’índexs, la morfometria tradicional no ha acabat d’eliminar els efectes causats per les diferències dimensionals dels objectes, distorsionant les observacions. A causa d’això, recentment s’ha desenvolupat la morfometria geomètrica que és una rigorosa tècnica estadística per a l’anàlisi de la forma. Aquesta nova tècnica basada en la geometria i els espais vectorials proporciona una nova manera de quantificar la totalitat de la forma dels objectes analitzats o d’una regió concreta dels mateixos, facilitant els estudis d’anatomia comparada, taxonomia, arqueozoologia i arqueometria. La morfometria geomètrica, a partir de punts de referència homòlegs entre els objectes (landmarks) i coordenades cartesianes (x / y si és 2D, i x / y / z si és 3D), fa possible l’ús combinat de l’estadística multivariant i de mètodes per a la visualització directa de la forma de l’objecte estudiat.
Amb l’objectiu d’afavorir la difusió i l’intercanvi de coneixements entre les persones interessades en la recerca dins els diferents camps de les ciències en que s’aplica la morfometria geomètrica, com són l’anatomia, l’antropologia forense, paleoantropologia, l’arqueozoologia, l’arqueometria, i zoologia, entre d’altres, s’organitza aquest tercer congrés en morfometria geomètrica des de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona, seguint el compromís adquirit pel nostre grup de recerca NEOMA en el passat congres de morfometria geomètrica celebrat a Madrid.
Les dues edicions anteriors del congrés de morfometria geomètrica van tenir lloc a Sabadell a l’Institut Català de Paleontologia, i a Madrid a la Universidad Autónoma de Madrid. Aquest cop ens agradaria que la seu del III IBERIAN SYMPOSIUM ON GEOMETRIC MORPHOMETRICS fos la Universitat de Girona. Creiem que aquesta Universitat i la ciutat de Girona són dels llocs més adients per aquest congres perquè ofereixen un espai i un entorn inigualables en història i en estètica arquitectònica i del paisatge. De fet, el congrés es portarà a terme a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres i en el claustre, doncs aquesta facultat es troba dins l’edifici de l’antic convent de Sant Domènec en el bell mig del casc antic de la ciutat de Girona. Aquests congrés està dirigit a tots aquells professors, investigadors, professionals i estudiants universitaris de qualsevol camp científic interessats en l’aplicació de la morfometria geomètrica dins la seva àrea d’estudi.
Com es pot veure en el programa que segueix, el congrés constarà dos dies, un divendres i un dissabte, que en total estaran dividits en cinc sessions de comunicacions orals i una sessió de pòsters. Hi haurà un comitè científic, encarregat de valorar els resums de les comunicacions i pòsters format per un grup de científics multidisciplinar (anatomistes, paleontòlegs, paleoantropòlegs, arqueòlegs, zoòlegs, etc.) i de diversos països (anglesos, grecs, suïssos, catalans i de la resta d’Espanya), tots ells entesos en morfometria geomètrica, la llista del quals es pot veure en el programa sota el títol “Comitè Científic”. Per altra banda també hi hauran 3 convidats especials, líders en el món de la morfometria geomètrica doncs són els pares de la mateixa disciplina. Aquests convidats especials són els següents:
- El professor Chris Klingenberg de la University of Manchester (UK), la seva recerca està centrada en la biologia evolutiva del desenvolupament. És el creador del software Morphoj, un paquet informàtic per treballar amb morfometria geomètrica.
- El professor Paul O’Higgins de la University of York (UK), la seva recerca està centrada en l’estudi de l’evolució del sistema esquelètic. És un dels pioners en l’estudi de l’evolució de la forma cranial dels diferents primats humans i no humans utilitzant la morfometria geomètrica.
- El tercer convidat és el professor Joan San, degà de la Facultat de Medicina de la UdG. La seva recerca es centre en la forma geomètrica del crani humà i la correlació d’aquesta forma amb les forces mecàniques que ha de suportar.
PROGRAMA PROVISIONAL
Organitzar per:
Grup de Recerca d'Anatomia Clínica, Embriologia i Neurociència (NEOMA). Departament de Ciències Mèdiques. Facultat de Medicina. Universitat de Girona.
Amb el suport científic de:
Sociedad Anatómica Española
Associació Catalana de Bioarqueologia
Sociedad Española de Antropología Física
Societat Catalana de Biologia
Col•legi Oficial de Metges de Girona
Comitè organitzador:
Carme Rissech, Professora Associada del Departament de Ciències Mèdiques de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona.
Pere Boadas, Professor Agregat del Departament de Ciències Mèdiques de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona.
Anna Carrera, Professora Titulada del Departament de Ciències Mèdiques de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona.
Judit Homs Avila, Professora i Coordinadora de grau de Fisioteràpia de l’Escola Universitària de Salut i Esport de Salt (Girona).
Francisco Reina, Professor Titulat del Departament de Ciències Mèdiques de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona.
Joan San, Professor Titular del Departament de Ciències Mèdiques de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona.
Enric Verdú, Professor Titular del Departament de Ciències Mèdiques de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona.
Col•laboradors en l’organització
Beltran Álvarez, estudiant de doctorat de la Universitat de Girona.
Meritxell Deurofeu, estudiant de doctorat de la Universitat de Girona.
Marta San Millán, investigadora postdoctoral de la Universitat de Barcelona.
Aniol Pujol, investigador postdoctoral de la Universitat de Barcelona.
Noelia Sánchez, col•laboradora de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona.
Comitè Científic:
Markus Bastir, Investigador Senior del Museo Nacional de Ciencias Naturales (MNCN); Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC). Madrid.
Josep Maria Burch, Professor d’Arqueologia de la Universitat de Girona
Soledad De Esteban-Trivigno, Directora de Transmitting Science de l’Institud Català de Paleontologia
Borja Figueirido, Professor d’Ecologia a la Univesidad de Malaga
Antigoni Kaliontzopoulou, Auxiliary Researcher en el Research Center in Biodiversity and Genetic Resources. Universidade do Porto (Porto, Portugal)
Chris Klingenberg, Professor d’Evolució de la University of Manchester (UK)
Lluis Lloveras, Investigador Posdoctoral de la Secció de Prehistòria i Arqueologia de la Universitat de Barcelona
Eva Maranillo, Professora d’Anatomia de la Universidad Complutense de Madrid
Julià Marorto, Professor de prehistòria de la Universitat de Girona
Arturo Morales, Catedràtic de Zoologia de la Universidad Aurtónoma de Madrid
Jordi Nadal, Professor de Prehistòria de la Universitat de Barcelona
Josep Nebot, Professor d’Anatomia de la Universitat Autònoma de Barcelona
Paul O’Higgins, Professor d’Anatomia de la University of York (UK)
Aniol Pujol, Investigador Postdoctoral en l’àrea d’antropologia física de la Universitat de Barcelona
Antonio Rosas, Professor d’Investigació del CSIC. Departament de Paleobiologia; Museo Nacional de Ciencias Naturales (MNCN);, Madrid
Joan San, Professor d’Anatomia i Degà de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona
Marta San Millán, Investigadora Postdoctoral dins l’àrea d’antropologia física de la Universitat de Barcelona.
José Ramón Sañudo, Catedràtic d’Anatomia de la Universidad Complutense de Madrid
Daniel Turbón, Catedràtic d’Antropologia física de la Universitat de Barcelona
Jacint Ventura, Catedràtic de Zoologia de la Universitat Autònoma de Barcelona
Primer dia del congrés: divendres
08:30 a 09:00.- Recepció i entrega de documentació
09:00 a 09:30.- Inauguració i presentació de les jornades amb presència de les autoritats competents
09:30 a 10:30.- Primera conferència convidada: Chris Klingenberg, Professor at the University of Manchester (UK)
10:30 a 11:00.- PAUSA CAFÈ
Sessió 1: Comunicacions orals
Chair:
11:00 a 13:00.- Presentació de comunicacions
13:00 a 15:30.- PAUSA DINAR
Sessió 2: Comunicacions orals
Chair:
15:30 a 16:45.- Presentació de comunicacions
16:45 a 17:45.- Segona conferència convidada: Joan San, Professor Titular d’Anatomia de la Universitat de Girona
17:45 a 18:15.- PAUSA CAFÈ
Sessió de Pòsters
Chair:
17:45 a 18:30.- Presentació de pòsters
19:30 Passeig pel Call i Sopar de Gala
Segon dia del congrés: dissabte
Sessió 3: Comunicacions orals
Chair:
09:00 a 11:00.- Presentació de comunicacions
11:00 a 11:30.- PAUSA CAFÈ
11:30 a 12:30.- Tercera conferència convidada. Paul O’Higgins, Professor of Anatomy at the Center for Human Palaeoecology and Human Evolution. University of York (UK).
Sessió 4: Comunicacions orals
Chair:
12:30 a 13:15.- Presentació de comunicacions
13:15 a 15:15.- PAUSA DINAR
Sessió 5: Comunicacions orals
Chair:
15:15 a 17:30.- Presentació de comunicacions.
17:30 a 18:00.- PAUSA CAFÈ
18:00 Cloenda
Més informació: 3ISGMGirona2017