L’Observatori del Campus de Salut celebra que la cessió de terrenys sigui una realitat a principis de 2024
27/11/2023
- Els membres de l’Observatori han considerat que aquesta previsió per part de l’Ajuntament de Salt és “una molt bona notícia que ens fa veure el final del camí a tota aquesta fase de planificació urbanística que tan llarga se’ns ha fet”
- Salut té pràcticament enllestit el seu Pla funcional assistencial i el presentarà les properes setmanes i la UdG ja té el seu, malgrat que l’Observatori creu que cal millorar-lo
L’Observatori del Campus de Salut Girona – Nou Trueta ha fet avui la seva tercera compareixença pública aquest matí per, com s’havia compromès, passar comptes públicament, cada 6 mesos, de l’estat del projecte del Campus de Salut de Girona que ha d’incloure el nou Trueta, entre d’altres equipaments.
Després de mantenir contactes amb les administracions implicades en el desenvolupament del projecte i de valorar la informació rebuda, l’Observatori ha constatat que, si no hi ha cap entrebanc, la cessió dels terrenys de l’Ajuntament de Salt al Departament de Salut serà una realitat a principis de 2024. Per al president del Col·legi de Metges de Girona, el Dr. Josep Vilaplana, “això és una molt bona notícia, que ens omple d’esperança, perquè ens fa veure el final del camí de tota aquesta fase de planificació urbanística i de cessió de terrenys que tan llarga se’ns ha fet”. “Entenem que cal ser curosos per tal que el projecte compti amb totes les garanties tècniques i jurídiques. En aquest sentit, agraïm la feina que s’està fent per part dels ajuntaments i, molt especialment, dels tècnics que hi estan treballant”, ha afegit Vilaplana.
Segons la informació rebuda, properament es signarà un conveni entre l’Ajuntament de Girona i el de Salt per establir mecanismes de col·laboració necessaris amb les següents finalitats:
- Estudiar coordinadament els requeriments tècnics i de serveis que puguin impactar potencialment en els espais al servei del Campus de Salut i el disseny de solucions.
- Encarregar la redacció de documents relatius a solucions tècniques en infraestructures comunes.
- Formalitzar la delegació de competències de l’Ajuntament de Girona al de Salt per a la contractació dels treballs i els estudis necessaris per al desenvolupament dels planejament de Girona i Salt.
- Determinar la figura jurídica més adient per a l’atorgament de llicències urbanístiques i el desenvolupament de forma coordinada de les obres d’urbanització.
El Pla funcional assistencial del Departament de Salut, pràcticament enllestit
Per altra banda, l’Observatori es va reunir també amb el nou gerent de la regió sanitària de Girona, Jaume Heredia, que, segons ha explicat el Dr. Vilaplana, els va informar que “el Pla funcional assistencial que està elaborant el Departament de Salut, està enllestit en un 95% i es presentarà les properes setmanes. És una molt bona notícia ja que és un pas fonamental per a que el Campus de Salut sigui una realitat”.
Aquest Pla inclourà tot el que fa referència a l’estructura que ha de tenir l’àrea assistencial del futur Campus de Salut, com ara la superfície, els criteris d’ordenació funcional, el disseny dels espais i la cartera de serveis. S’ha treballat amb processos participatius dirigits a professionals del Trueta i el Santa Caterina i ha comptat també amb la participació de la ciutadania amb un procés específic.
La UdG presenta el seu pla funcional
Finalment, els membres de l’Observatori del Campus de Salut – nou Trueta també han pogut analitzar el pla funcional elaborat per les Facultats de Medicina i Infermeria de la Universitat de Girona. En aquest sentit, han valorat positivament el seu contingut, tot i que han considerat que caldria aprofundir en les sinèrgies que es poden aconseguir, tant en el camp docent com en el de la recerca, amb la resta d’elements del campus. “Cal cercar els convenis i mecanismes necessaris per tal de definir els espais i recursos compartits”, ha afegit el Dr. Vilaplana.
L’Observatori del Campus de Salut Girona – Nou Trueta
L’Observatori del Campus de Salut Girona – Nou Trueta va ser impulsat pel COMG l’abril del 2022 com un organisme independent amb l’objectiu de, amb un ampli consens de la comunitat sanitària i del teixit empresarial i social gironí, fer un seguiment del projecte amb l’objectiu que el campus sigui una realitat el més aviat possible o dins el termini establert. L’Observatori es va comprometre a fer una avaluació periòdica i pública de l’estat del projecte cada 6 mesos.
Al capdavant de l’observatori hi ha els doctors Ramon Brugada, cap del servei de cardiologia de l’Hospital Josep Trueta i de l’Hospital Santa Caterina, membre del grup impulsor del pla funcional del nou campus de salut, investigador de l’IDIBGI i catedràtic de medicina de la Universitat de Girona; Marga Nadal, directora de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI); Antoni Codina, excap de servei de l’àrea de cirurgia de l’Hospital Josep Trueta i de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS); Wifred Ricart, Investigador de la Fundació Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI); Rafel Reixach, vicerector de Campus Sostenible de la Universitat de Girona (UdG), i Josep Vilaplana, president del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) i del COMG, els quals en formen la comissió permanent. Compta amb l’adhesió de la Universitat de Girona, la Cambra de Comerç de Girona, l’IDIBGI i el Col·legi Oficial d’Infermeria de Girona. La via de contacte és observatori@comg.cat.