L’Observatori del Campus de Salut demana que s’avanci en els estudis previs amb el pressupost consignat
04/05/2023
L’Observatori del Campus de Salut Girona – nou Trueta ha fet la seva segona compareixença pública aquest matí per, com s’havia compromès, passar comptes públicament, cada 6 mesos, de l’estat del projecte del Campus de Salut de Girona que ha d’incloure el nou Trueta, entre altres equipaments.Després de mantenir reunions amb les administracions implicades en el desenvolupament del projecte i de valorar la informació rebuda, l’Observatori ha demanat al Departament de Salut que, malgrat encara no hi hagi la cessió formal dels terrenys, es pugui avançar en els estudis previs amb el pressupost de 2 milions d’euros consignat als pressupostos de la Generalitat de Catalunya. Ha demanat que es convoqui un concurs d’idees perquè es pugui anar definint el projecte arquitectònic que afecta els dos hospitals, el Trueta i el Santa Caterina, i que doni una visió global. La proposta és que es faci un projecte de funcionalitat del campus i que es defineixin aspectes com la unió dels dos hospitals, els espais comuns o la mobilitat.
“Cal pensar amb mentalitat de campus, preveure el resultat final, és important que avancem en aquest sentit, ja sabem que sense els terrenys no hi pot haver licitació del projecte, per això proposem treballar amb un pre projecte o concurs d’idees perquè quan es pugui fer la licitació, que esperem que sigui el 2024, ja tinguem clar el que volem”, ha insistit Vilaplana.
La cessió dels terrenys de Salt, a finals 2023, principis 2024
D’altra banda, l’òrgan defensor del Campus de Salut també ha reconegut l’esforç de l’Ajuntament de Salt per la feina feta i per la negociació que ha dut a terme amb els propietaris. Ha avançat que el consistori podria cedir els terrenys a finals del 2023, principis del 2024, el que suposa un pas endavant i una molt bona notícia.
Tot i així, els membres de l’Observatori han insistit en que cal continuar fent passos ferms per avançar i, en relació a l’Ajuntament de Girona, per cedir els terrenys l’abans possible. “Tenim pressa, molta pressa!”, ha explicat el Dr. Josep Vilaplana, president del COMG. “Sabem que és un projecte llarg però reclamem el que els ciutadans de Girona necessiten i es mereixen”, ha afegit.
Tenint en compte l’escenari de cessió de terrenys per finals 2023, principis 2024, l’Observatori també ha demanat que, en els pressupostos del 2024, s’hi inclogui una partida per a la licitació del projecte.
El pla funcional de la Universitat, a la tardor
Pel que fa als espais docents i de recerca del Campus de Salut, la Universitat de Girona està treballant en el seu pla funcional i preveu tenir-lo acabat al setembre-octubre de 2023. El pla funcional es basa en 4 àrees:
- l’àrea docent i de formació de la Facultat de Medicina i la Facultat d’Infermeria, que també inclourà els espais docents del propi hospital
- l’àrea de recerca entre l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) i la Universitat de Girona, una col·laboració en la recerca biomèdica
- l’àrea del Parc Científic, Tecnològic i Empresarial en Salut. Una antena del Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona, exclusiva per a l’àmbit de la salut, que estarà formada per serveis i laboratoris de R+D+I i living labs, empreses del sector, espais d’incubació d’empreses i serveis per a la transferència de resultats de recerca i per a la formació continuada i enfocada a l’emprenedoria
- i l’àrea de biblioteca i centre d’habilitats. Un servei de recursos per a l’aprenentatge i la investigació pensat com un espai integrador entre la formació i l’activitat hospitalària
L’Observatori ha destacat el bon ritme que està tenint el procés d’elaboració dels plans funcionals del campus de salut pel que es preveu que puguin estar acabats en pocs mesos. També, la bona notícia que va suposar la inclusió d’una partida pel campus en els pressupostos de la Generalitat de Catalunya i el fet d’haver-se desencallat les obres de la rotonda d’entrada a l’autopista que ha de formar part de l’accés al nou campus.
Recollida d’informació
Per preparar aquesta compareixença, l’Observatori ha reclamat informació als organismes implicats en el projecte dels quals en torna a destacar la bona sintonia, el compromís i les ganes d’avançar. Són els següents:
- Departament de Salut de la Generalitat i delegació territorial del Govern de la Generalitat a Girona
- Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat
- Ajuntament de Girona
- Ajuntament de Salt
- Universitat de Girona