Els metges gironins rebutgen el nou model de transport sanitari urgent
23/12/2015
La posada en marxa del nou model, amb nous vehicles i la reordenació del personal sanitari, s’inicià a Lleida, el passat novembre, i a les comarques gironines, a partir del 28 de desembre.
El Col·legi Oficial de Metges de Girona (COMG) rebutja el nou model de transport sanitari urgent que està desplegant el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) a Catalunya i que es preveu que, la setmana vinent, arribi a les comarques gironines. El desplegament d’aquest nou model, el qual ha suposat l’adquisició de nous vehicles i la reordenació del personal sanitari, es va començar a Lleida el 3 de novembre, després de l’adjudicació del darrer concurs públic del transport sanitari a Catalunya, licitat aquest estiu.
Entre les novetats d’aquest nou model, figura la concentració de tot el transport sanitari en mans del SEM, ens el qual, fins ara, només assumia la gestió de les emergències, mentre que la mobilització de recursos de transport quedava en mans del CatSalut.
Segons el Col·legi, la reordenació del personal sanitari ha estat especialment mal rebuda al Baix Empordà, concretament a Palamós, ja que suposarà la separació de l’equip metge-infermera; és a dir, a partir d’ara, ja no es disposarà d’una sola Unitat de Suport Vital Avançat (USVA) medicalitzada, amb una ambulància dotada d’un metge, un tècnic i un infermer per atendre les emergències, sinó que es substituirà per dos equips, un Vehicle d’Intervenció Ràpida (VIR) amb un metge i un tècnic, i una altra Unitat de Suport Vital Avançat (USVA), la qual comptarà amb una infermera i un tècnic.
El Col·legi Oficial de Metges de Girona ha manifestat que “el nou model deteriorarà l’assistència sanitària perquè, a parer d’aquest col·lectiu, suposa la separació de l’equip format per dues figures clau de qualsevol actuació mèdica, sobretot d’urgències, el metge i el professional d’infermeria”. En concret, el president del COMG, el Dr. Josep Vilaplana, considera que “les competències de cadascuna d’aquestes dues figures són indispensables i complementàries per garantir la qualitat de l’assistència sanitària urgent”. Segons el Dr. Vilaplana, “aquesta necessitat és especialment acusada a Palamós, municipi on aquest equip de professionals té una llarga experiència de treball conjunt”.
El metge a La Bisbal i l’infermer a Palamós
A part de la divisió de l’equip, al Baix Empordà, el Vehicle d’Intervenció Ràpida (VIR), el qual està dotat d’un metge i un tècnic, estarà ubicat a la Bisbal d’Empordà, en lloc d’estar a Palamós, com havia estat fins ara; mentre que la Unitat de Suport Vital Avançat (USVA), amb el professional d’infermeria, estarà a Palamós. Segons el Dr. Vilaplana, “aquesta separació pot retardar entre 20 i 25 minuts l’arribada del metge a municipis com Calonge, Castell-Platja d’Aro, Sant Feliu de Guíxols i Santa Cristina d’Aro, ja que a les comarques gironines la distància entre els centres sanitaris és major que, per exemple, a l’àrea metropolitana de Barcelona”.
A més, el president del COMG assegura que “aquesta divisió de l’equip metge-infermera confon les competències dels dos col·lectius i pot comportar l'assumpció de rols propis dels professionals de la medicina, per part de professionals d’infermeria”. El Dr. Vilaplana ha afegit que “els infermers o infermeres es poden veure obligats a actuar si arriben al lloc de la urgència abans que el metge o a dispensar medicació, fet que no està permès per llei, mentre que, pel metge, hi ha determinades actuacions que es compliquen sense l’ajuda d’un professional d’infermeria”.
Per tot això, els metges gironins demanen al SEM que no implanti aquest model al Baix Empordà i que re avaluï el seu desplegament sobretot a les comarques gironines. Segons el Dr. Vilaplana, “lamentem que el SEM no hagi explicat amb més detall als professionals afectats del Baix Empordà el desplegament del nou model, sobretot per les implicacions de coordinació entre professionals que suposa”.