Lliçó magistral del Dr. Manel Esteller ahir a l'Hospital Trueta
23/11/2018
La conferència de prestigi organitzada per l'Associació de Facultatius Jubilats Dr. Josep Trueta, en col·laboració amb el COMG i amb el mateix Hospital Trueta, va tenir ahir un convidat de luxe. El Dr. Manel Esteller, director del programa d'epigenètica i biologia del càncer de l'IDIBELL, l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Bellvitge a Barcelona, va explicar a un auditori ple la relació entre l'epigenètica, és a dir, les marques químiques que controlen la genètica, i la malaltia, especialment el càncer.
Segons Esteller, el coneixement epigenètic està començant a traslladar-se als pacients i ho fa de dues formes: d'una banda, donant marcadors per detectar el càncer abans i per saber com es comportarà i, de l'altra, donant marcadors per saber si serà sensible o no a un fàrmac. Segons l'explicació de l'investigador, naixem amb una genètica que ens dona predisposició a unes malalties però la podem modular amb el nostre comportament i això té molt a veure amb l'epigenètica. Una dada: només en un 10% de malalties humanes, l'herència és el més fort. Per tant, si ho mirem globalment, una malaltia és una barreja de canvis genètics i epigenètics gairebé al 50%.
El Dr. Manel Esteller ha estat reconegut mundialment per la seva lluita contra el càncer. És autor de més de 260 articles i col·labora en revistes especialitzades com Cancer Research i Epigenetics.