Josep Vilaplana, proclamat president del Col·legi Oficial de Metges de Girona
18/05/2018
La Junta Electoral del Col·legi Oficial de Metges de Girona ha proclamat la candidatura encapçalada pel Dr. Josep Vilaplana i Birba com a guanyadora, d’acord amb al preceptuat als Estatuts de la Corporació al presentar-se una sola candidatura.
El Dr. Vilaplana renova el mandat com a president del COMG amb el gruix de l’equip que l’ha acompanyat en aquests primers quatre anys però amb una nova incorporació. És el Dr. Ramon Masvidal, cap del servei de cirurgia general i de l’aparell digestiu a la Fundació Hospital d’Olot Comarcal de la Garrotxa, com a vocal.
La resta de l’equip l’integren la Dra. Pepi Miro, cap del servei d’anatomia patològica de la Clínica Girona, com a vicepresidenta, la Dra. Carme Busquets, excap clínic de dolor agut i crònic a l’Hospital Clínic de Barcelona, jubilada des de 2016, i, actualment, representant del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya en l’Observatori per la Igualtat de Gènere de la Generalitat de Catalunya, com a secretària, l’oncòleg de l’Institut Català d’Oncologia a l’Hospital Trueta i Clínica Bofill, Dr. Rafael Fuentes com a vicesecretari, la Dra. Teresa Mir, metgessa de família a l’equip d’atenció primària d’Olot, com a tresorera i com a vocals, el neuròleg Albert Molins, la Dra. Carolina Roig, metgessa de família a l’ABS Cassà de la Selva – CAP de Caldes de Malavella, el Dr. Josep Gil, metge de família a l’Institut Català de la Salut – ABS Girona 3 – CAP Vilarroja de Girona i la Dra. Anna Presas, membre del servei d’angiologia i cirurgia vascular de l’Hospital Josep Trueta de Girona.
Dr. Josep Vilaplana, anestesiòleg
Nascut a Girona el 1959 i especialitzat en anestesiologia, reanimació i terapèutica del dolor el 1988, el Dr. Josep Vilaplana és membre del servei d’anestesiologia i reanimació de l’Hospital Josep Trueta de Girona – Unitat del Dolor. També tracta el dolor crònic a la Clínica Bofill de Girona. És professor del Comitte for the European Education in Anaesthesiology des de 1995 i president del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) des del juliol de 2016, l’òrgan que agrupa els quatre col·legis de metges catalans.
La feina feta
Durant els primers 4 anys de mandat, la junta del Dr. Vilaplana ha incrementat i reforçat la relació del COMG amb la Universitat de Girona (UdG) i la seva facultat de medicina. Ho demostra, per exemple, la creació de la beca “e-health COMG” per a projectes de recerca i innovació en tecnologies de la salut, un projecte endegat amb el Campus Salut de la UdG que la junta ja tenia en ment quan va arribar a l’entitat col·legial el 2014.
També ha estat molt amatent a les condicions professionals dels metges, en l’àmbit públic i privat. Ha fet la primera enquesta a Girona sobre l’activitat mèdica privada, l’Enquesta d’Assegurança Lliure, un rànquing de les mútues més valorades segons l’opinió dels metges i una altra enquesta a més de 500 professionals mèdics de les comarques gironines per saber l’estat de la professió.
En l’àmbit sanitari, el COMG i el CCMC han fet públics més de 25 posicionaments sobre temes d’actualitat vinculats a la salut i a la sanitat entre els que destaca el referent al decret de prescripció infermera, a l’ús de teràpies alternatives en malalts de càncer o a la prescripció eficaç i segura dels fàrmacs opioides.
El Dr. Vilaplana, en nom del CCMC, ha defensat al Parlament de Catalunya la llei d’universalització de l’assistència sanitària, el març de 2017. Ha estat en el seu mandat que Girona ha acollit el 3r Congrés de la Professió Mèdica de Catalunya, el 2016, i la posterior aprovació de la Declaració de Girona, un document que recull en deu punts els aspectes que els metges catalans consideren que són clau perquè la professió pugui fer front als nous reptes de futur, tot garantint la qualitat de l’exercici i tenint sempre present que les persones són el centre de l’activitat i de la vocació dels professionals.
També ha estat la junta que presideix el Dr. Vilaplana la que ha creat els premis Bonastruc ça Porta a la trajectòria professional mèdica que el COMG lliura anualment per reconèixer la tasca i compromís dels metges gironins.
Un programa per culminar els projectes engegats
En els pròxims 4 anys, la junta de govern del COMG preveu continuar defensant la professió mèdica i contribuint a la millora de la salut de la ciutadania amb un programa de govern que s’està ultimant i que busca culminar els projectes engegats. Comptarà amb quatre grans línies estratègiques: defensar un sistema sanitari de qualitat, tant públic com privat, donar suport al desenvolupament mèdic, sobretot a partir d’augmentar les ajudes per a formació i establir un model d’acreditació professional, ser útil i transparent pel col·legiat i posar en valor la història i la vessant més altruista de la professió.