El CatSalut i el COMG organitzen un curs per formar els professionals sanitaris a controlar la situació quan es troben davant d’un pacient agitat
14/02/2018
L’atenció al pacient agitat és l’eix d’un curs i una jornada organitzats pel CatSalut juntament amb el COMG, en el marc del conveni signat l’any passat entre les dues institucions per promocionar la formació contínua dels professionals mèdics amb projecció al sistema públic de salut. S’ha optat per l’abordatge de pacient agitat en tant que és freqüent trobar-se a les urgències, especialment les psiquiàtriques, pacients que requereixen atenció per la seva agitació i/o conductes agressives. Es tracta de pacients que pateixen quadres d’agitació psicomotriu, que en ocasions, poden arribar a autolesionar-se o a agredir d’altra gent. L’agitació psicomotriu és un síndrome englobat en els trastorns de la conducta, caracteritzat per un augment significatiu o inadequat de l’activitat motora amb acompanyament d’alteracions de l’esfera emocional.
Aquest curs pretén millorar la competència dels professionals en el diagnòstic i l’atenció terapèutica d’aquest tipus de pacients. El curs vol capacitar els professionals en conèixer la sindròmica de l’agitació de manera exhaustiva, identificar les implicacions mèdiques de la custòdia policial, conèixer les implicacions farmacològiques i/o tòxiques en relació al pacient agitat i valorar aquells aspectes mèdico-legals en relació a aquests pacients.
El risc de patir un episodi d’agitació és el mateix per a la població general que pels pacients amb trastorns psiquiàtrics. En episodis de descompensació de la seva malaltia, sobretot en relació a la presència de símptomes psicòtics i/o en el context de consum de tòxics, aquest risc pot augmentar considerablement. Són precisament aquestes situacions d’agitació i agressivitat les que els professionals han d’aprendre a detectar i controlar.
El curs se centra en les formes de presentació aguda de l’agitació, que en ocasions necessiten atenció immediata (SEM) o bé en l’àmbit de l’atenció primària (AP), o bé concórrer en pacients adults hospitalitzats (hospital). En els pacients psiquiàtrics augmenta el risc de conducta violenta quan coexisteix consum abusiu de substàncies. Algunes causes orgàniques poden tenir conseqüències potencialment greus, fins i tot fatals.
Segons dades de la “Guia per prevenir i gestionar la violència en el lloc de treball contra els metges”, editada pel Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, un de cada tres metges patirà algun incident violent al llarg de la seva trajectòria professional. El 44% de les agressions són verbals, el 28% físiques i el 26% amenaces. En la meitat dels casos l’agressor és el mateix pacient, mentre que en el 30% els familiars. El 20% restant correspon a pacients psiquiàtrics i toxicòmans. Segons la mateixa guia, els llocs més habituals on es produeixen aquests episodis són els centres d’atenció primària, en un 28,6% dels casos, en un 25% en serveis d’urgències hospitalaris i un 13,7% en una planta d’hospitalització.
El curs, adreçat a professionals metges i metgesses, té lloc avui al Centre Cultural La Mercè de Girona, mentre que demà es farà una jornada sobre el mateix tema adreçada a professionals sanitaris (mèdics, d’infermeria i tècnics sanitaris) a més de membres dels cossos de seguretat pública.