La Unitat de Diabetis del Trueta, la pediatra Josepa Almirall i l'internista Àngel Vinyes, guardonats als premis Bonastruc ça Porta
18/05/2017
El Col·legi Oficial de Metges de Girona (COMG) ha lliurat aquesta tarda els segons premis Bonastruc ça Porta a la trajectòria professional mèdica, en un acte a l’EspaiCaixa de Girona. El COMG ha reconegut amb un guardó la Unitat de Diabetis, Endocrinologia i Nutrició Territorial de Girona (UDENTG), per ser pionera a nivell territorial, de docència i recerca; la metgessa pediatra Josepa Almirall, per esdevenir un referent en pediatria al barri de Vila-roja de Girona després d’exercir al CAP de la zona durant 34 anys; i el metge internista Àngel Vinyes-Miralpeix, per la seva constant lluita contra la sida des de la creació de la Unitat de Malalties Infeccioses de l’Hospital Trueta, el 1985.
Durant l’acte, també s’han lliurat tres beques Joan Bruguera per formació mèdica que atorga la Fundació Joan Bruguera de Girona, per un import total de 12.000 euros, i s’ha presentat l’esdeveniment que precedirà el 120è aniversari del Col·legi Oficial de Metges de Girona (1898-2018): el primer concert a l’Estat de la World Doctors Orchestra, el proper 7 d’octubre a l’Auditori de Girona.
Els concerts que realitza l’orquestra mundial de metges arreu del món, uns dos o tres l’any, són totalment a benefici d’organitzacions mèdiques. En el concert de Girona, que tindrà com a artista convidat el violoncel·lista Lluís Claret, serà benèfic a favor de l’IdibGi, la Fundació Oncolliga Girona i l’AECC-Catalunya Contra el Càncer.
Una unitat pionera a Girona
El primer premi Bonastruc ça Porta ha estat per la Unitat de Diabetis, Endocrinologia i Nutrició Territorial de Girona, ubicada a l’Hospital Trueta de Girona i dirigida pel Dr. Wifred Ricart. La unitat és un servei assistencial, de docència i de recerca considerat un referent. És pioner en integrar tots els àmbits assistencials en una sola unitat d’abast territorial i destaca la seva gran aposta per la docència i la recerca.
La unitat va néixer el 1996 però va ser revisada el 2006 per introduir un nou model d’atenció que, des de l’hospital de referència, treballa tant en l’atenció primària com en els hospitals comarcals. Durant els darrers 20 anys ha desenvolupat 12.000 ingressos hospitalaris i més de 400.000 visites als hospitals públics de la Regió Sanitària de Girona. El servei està acreditat per impartir docència postgrau des de l’any 2002 i ha dirigit 12 tesis doctorals, 6 de les quals estan actualment en desenvolupament.
Dra. Josepa Almirall: un referent en pediatria a Vila-roja
Llicenciada en medicina per la Universitat de Barcelona i especialitzada en pediatria a l’Hospital Universitari Marquès de Valdecilla, a Santander, la Dra. Josepa Almirall i Banqué s’ha endut el segon premi Bonastruc ça porta a la trajectòria professional mèdica. La Dra. Almirall ha exercit durant 34 anys com a pediatra al CAP del barri de Vila-roja de Girona on també hi ha desenvolupat la seva gran vocació social fins a esdevenir un referent en pediatria entre la comunitat gitana de la ciutat.
Vocal de la Societat Catalana de Pediatria a Girona durant 8 anys i vocal representant de pediatria a l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Girona durant els mateixos anys, la Dra. Almirall també ha estat tutora docent per a moltes generacions de metges de família i pediatres a l’atenció primària. La Dra. Almirall es va retirar de l’activitat pública el juliol de l’any passat però continua exercint de pediatra en una consulta privada a Banyoles.
Dr. Àngel Vinyes-Miralpeix: un lluitador contra la sida
El tercer premi Bonastruc ça Porta a la trajectòria professional mèdica ha estat pel Dr. Àngel Vinyes-Miralpeix i Gassó. Llicenciat en medicina i especialitzat en medicina interna per la Universitat de Barcelona, el Dr. Vinyes-Miralpeix va fundar a Girona el 1985, juntament amb la Dra. Marina Geli i el Dr. Jesús Uriel, la Unitat de Malalties Infeccioses de l’Hospital Trueta per donar resposta al contagi de malalties, com la sida o la tuberculosi.
Tot i trobar-se amb clares resistències administratives i haver de fer front a un expedient disciplinari que més tard fracassaria, el Dr. Vinyes-Miralpeix ha dut a terme una lluita constant, tant per acompanyar els malalts de sida i els seus familiars com per prevenir el contagi de la malaltia. El 1990, durant els 9 mesos que va estar suspès de feina per l’expedient disciplinari, amb la Dra. Marina Geli i el Dr. Jesús Uriel va fundar l’Associació Comunitària Anti-Sida de Girona (ACAS), encara en funcionament, per no interrompre l’acompanyament global als malalts infectats pel VIH. El 2004, els col·legis de metges catalans li van atorgar un premi a l’excel·lència professional per la seva activitat docent en la formació de metges residents i ara fa tres anys que es va retirar de l’activitat mèdica a l’Hospital Trueta de Girona.
Lliurament de 3 beques Joan Bruguera
L’acte dels premis Bonastruc ça porta també ha inclòs, per primer cop, el lliurament de les beques Joan Bruguera per cursar estudis d’especialització i/o treballs d’investigació mèdica a Montpeller. Les beques les atorga la Fundació Joan Bruguera, formada pel Col·legi Oficial de Metges de Girona, l’Ajuntament de Girona i la Universitat de Girona.
La primera beca Joan Bruguera ha estat per Clara Codony i Bassols, especialitzada en cirurgia general i de l’aparell digestiu, per una estada al Centre Hospitalari Regional de Montpeller, al Departament de Trasplantament Hepàtic, per ampliar la seva formació en el camp de la cirurgia hepàtica ressectiva. La segona beca ha estat per Sílvia Virolés i Torrent, especialitzada en aparell digestiu, per la realització del projecte Identificació de marcadors microbiològics en la malaltia del fetge gras no alcohòlic. Estudi pilot. La tercera beca Joan Bruguera ha estat per Paula Fluvià i Brugués, especialitzada en cardiologia, per la realització del projecte Insuficiència cardíaca crònica avançada. Una mirada al futur.