El Col·legi de Metges atén 24 facultatius amb el Programa d'Atenció al Metge Malalt
25/07/2016
Notícia del Diari de Girona per ALBA CARMONA
El Col·legi de Metges de Girona atén 24 facultatius a través del Programa d´Atenció Integral al Metge Malalt, un programa confidencial adreçat a professionals en actiu que pateixen trastorns mentals o adiccions. Aquest sistema implantat arreu de Catalunya va ser pioner a Europa i busca la màxima confidencialitat per ajudar els professionals quan es converteixen en pacients. Se´ls ofereix tot tipus d´atencions per tal que recuperin les millors condicions físiques i mentals per exercir la medicina sense posar en risc els seus pacients.
«Es tracta d´un programa modèlic que s´està implantant arreu de l´Estat i que ajuda el metge malalt, perquè volem que reconegui que ho està i que es curi, i per això cal guardar al màxim la confidencialitat», explica el president del Col·legi de Metges de Girona, el doctor Josep Vilaplana.
«Abans ens trobàvem que els metges tenien un entorn amb molta gent de la professió i que quan hi havia casos de malalties psiquiàtriques o addiccions a l´alcohol o a les drogues, sovint era dificil dur-ho amb la confidencialitat necessària», continua.
A través del programa s´ofereix atenció mèdica i psicològica als afectats, suport social a la seva família i també assessoria laboral i jurídica. El programa, que va néixer al 98, ha atès des de llavors 85 casos a Girona, vuit dels quals s´hi van incorporar durant el 2015, segons recull la memòria anual del Col·legi de Metges.
Actualment aquest programa té 24 pacients actius a les comarques gironines, que han generat prop de 200 estades hospitalàries, 150 sessions grupals i 98 visites de seguiment, entre d´altres atencions.
L´accés al programa inclou unes normes i protocols assistencials, clínics i de funcionament concrets. Es garanteix la protecció de la identitat del metge malalt, a qui se li assigna un nom fictici per evitar que pateixi una estigmatització al seu entorn social i professional.
Aquest sistema gestionat per la Fundació Galatea de Barcelona, manté una «exquisita confidencialitat en tot el que passa», reitera el president dels metges gironins. «Envia el metge amb professionals que poden ser d´una altra província, si cal ingressar-lo ho fa en un altre lloc i, en cas que sigui necessari, se l´atén a distància», diu Vilaplana.
Com entrar al programa
Aquest sistema preveu quatre vies d´entrada al programa. En primer lloc, la demanda del propi afectat de manera voluntària; la demanda voluntària induïda per algú de l´entorn familiar o professional; la demanda per comunicació confidencial, quan una tercera persona informa la Unitat d´Acollida i Seguiment de Processos sobre un possible metge malalt o a través d´una denúncia o queixa formal. En aquest cas, s´informa directament al Col·legi de Metges a través d´una denúncia formal que hi ha un metge malalt amb una praxi inadequada o de risc.