Consells de Salut

Què és la Salutogènesi?

El terme Salutogènesi va ser creat pel metge i sociòleg Aaron Antonovsky en les últimes dècades del segle XX. Prové del llatí Salus, "salut", i del grec Gènesi, "origen", "creació de". El seu significat és, per tant, "Gènesi de la Salut". Aquesta paraula composta porta en si, una nova mirada, un nou paradigma referit a la salut i sorgeix com a contraposició al que durant els últims segles la medicina va tenir com a vector hegemònic: la recerca de la malaltia, l'origen de les malalties, la qual cosa ha constituït la "Patogènesi".
 
Mentre la visió patogènica es pregunta per què ens posem malalts, la Salutogènesi es pregunta com podem mantenir-nos sans. Existeixen fonts de salut en cada individu? Perquè en les mateixes circumstàncies una persona pot mantenir-se sana i una altra no? Aquestes són les preguntes de la Salutogènesi.
 
La medicina ha dedicat durant segles tots els seus esforços a buscar les causes de les malalties. Aquesta recerca ha construït una ciència en la qual, tant des de la visió diagnòstica, com des de la terapèutica, es va anar arribant a respostes cada vegada més exactes dels processos anatòmics, fisiològics, i fisiopatològics de l'Ésser Humà. Però això ha portat una altra conseqüència: la visió integral de l'ésser humà s,ha anat perdent. Així també allò que constitueix el potencial curatiu de cadascú, les seves forces de salut, és a dir la pròpia capacitat salutogènica, va deixar de ser matèria d'estudi, doncs va ser avassallada per la recerca d'allò capaç d'emmalaltir l'home, sigui això d'origen viral, bacterià, immunològic, genètic, congènit, adquirit, etc.
 
La Salutogènesi proposa un canvi de paradigma. Posicionar-nos en el lloc de la salut i comprendre-la integrada a la pròpia biografia de l'home. Per això, es torna necessari, comprendre l'ésser humà com un ésser no només físic, sinó també anímic i espiritual.
 

10 consells per una bona salut

  1. Dorm de 6 a 8 hores al dia.
  2. Mou-te! Camina 30 minuts al dia i Puja les escales en comptes d'agafar l'ascensor.
  3. Beu 4 gots d'aigua al dia.
  4. Menja sà! No oblidis fer un esmorzar complert i saludable. A mig matí i mitja tarda fes un petit àpat, millor si és amb fruita i làctics. Per dinar i sopar cal consumir hortalisses crues.
  5. No fumis.
  6. Alimenta la ment i nodreix el cos.
  7. Somriu. Viu en la diversitat i gaudeix-la.
  8. Gaudeix dels teus encerts i aprèn dels teus entrebancs.
  9. Estima't i deixa't estimar. Escolta i fes-te escoltar.
  10. Els 8 millors metges: descans, llum solar, exercici, alimentació sana, autoestima, petons, abraçades i amics.

Posa't en contacte amb nosaltres per qualsevol consulta o recomanació i el grup de Promoció de la Salut del COMG intentarà dona-te resposta.

Galeria d’imatges

Necessites més informació?